Een CIS registratie is het vastleggen van bepaalde gegevens in een databank die toegankelijk is voor alle verzekeraars. Deze databank dient als zekerheid voor verzekeraars dat ze geen klanten aannemen die een risico vormen. Ook als je een claim indient kan een verzekeraar in het systeem checken of je gegevens kloppen. Met een vermelding in het register kan het lastig zijn om een verzekering te krijgen of een schadeclaim in te dienen. Daarom kun je er maar beter voor zorgen dat je geen melding achter je naam krijgt. Hoe je dat doet? We vertellen je er alles over in dit artikel, want voorkomen is beter dan genezen.
Premie op tijd betalen
Als je altijd je premie op tijd betaalt is er niks aan de hand. Het kan natuurlijk best een keer gebeuren dat je een betaling vergeet of dat je wat later bent met betalen. Dat is ook niet erg. Het wordt pas een probleem als je echt een achterstand hebt met betalen en er premies van verschillende maanden nog betaald moeten worden. Als je gedurende langere tijd je premie veel te laat betaalt zal er uiteindelijk een CIS registratie van gemaakt worden. Dan staat er een melding dat je een wanbetaler bent en dat kan het krijgen van een nieuwe verzekering lastig maken.
CIS registratie bij onverzekerd rondrijden
In Nederland mag je zonder geldige verzekering niet de weg op. Als je zonder autoverzekering op weg gaat en je wordt gecontroleerd, dan pleeg je een strafbaar feit. Je loopt dan het risico om een CIS registratie achter je naam te krijgen. Zorg er daarom voor dat je alleen met een auto, die goed verzekerd is, deelneemt aan het verkeer. Dan voorkom je een hoop gedoe en heb je geen zorgen. Sowieso is het niet slim om in een onverzekerde auto rond te rijden. Als je een ongeluk veroorzaakt dan zijn de kosten voor eigen rekening en dat kan flink in de papieren lopen.
Fraude plegen zorgt voor een CIS registratie
Als je fraude pleegt en dat komt uit kun je er rekenen op een CIS registratie. Fraude pleeg je als je bijvoorbeeld een schade claimt die niet correct is om geld van de verzekering te kunnen ontvangen. Wees altijd eerlijk en probeer niet het systeem voor de gek te houden. Vroeg of laat loop je een keer tegen de lamp en dat zit je met de gebakken peren. Uiteindelijk duurt eerlijk het langst. Je maakt het jezelf alleen maar moeilijk als je iets doet wat niet mag volgens de wet.
Geen schade claimen
Ook als je een schade claimt levert dat een CIS registratie op. Er staat dan vermeld dat je een claim hebt ingediend. Daar is op zich niks mis mee. Het wordt pas een probleem als je te veel en te vaak een claim indient. Dan gaan mensen daar toch vragen bij zetten en wordt je gezien als een risico klant. Claim dus geen onnodige schade en hou je aan de regels. Als je te vaak een claim indient kun je uiteindelijk uit de verzekering gezet worden en dan heb je een probleem als je een grote schade hebt. Kijk voor meer informatie over verzekeringen op Geennee.nl.