Handige tips en trucs voor het afsluiten van scooterverzekeringen

Een scooter is een prettig vervoermiddel voor zowel jong als oud. Met de tweewieler en een maximale snelheid van 45 km/u kun je jezelf heel gemakkelijk van punt A naar Punt B vervoeren terwijl je vaak in het zitgedeelte ook de ruimte hebt om spullen mee te nemen. Scooters zijn in verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar en je moet logischerwijs ook aan een aantal verplichtingen voldoen. Je moet namelijk in het bezit zijn van een rijbewijs of speciaal rijbewijs voor scooters, je bent verplicht een helm te dragen en je moet je scooter ook verzekeren. In ons artikel vertellen we meer over scooterverzekeringen en we geven een paar handige tips en trucs.

Waar kun je een scooterverzekeringen afsluiten?

Een veelgestelde vraag is waar je scooterverzekeringen kunt afsluiten en het antwoord is simpel. Bij een verzekeringsmaatschappij. Waar je bijvoorbeeld ook een inboedel-, uitvaart- of autoverzekering afsluit. Er zijn legio maatschappijen die scooterverzekeringen aanbieden en zowel de prijzen als de gestelde voorwaarden lopen nogal uiteen. Je doet er dus sowieso slim aan om de verschillende aanbiedingen te vergelijken. Zodat je niet alleen de goedkoopste, maar ook de beste verzekering afsluit.

Verschillende scooterverzekeringen

De ene scooterverzekering is de andere niet. Je bent hoe dan ook verplicht om een basisverzekering te nemen. De zogenaamde WA-verzekering. Hiermee ben je verzekerd dat je niet voor de kosten opdraait als je bijvoorbeeld met je scooter schade aanricht. Denk aan schades die je veroorzaakt wanneer je andere scooters, fietsen en auto’s raakt, maar ook wanneer je iemand aanrijdt. Hoe netjes en bekwaam je ook bent, de verzekering is verplicht. Wanneer je wordt aangehouden riskeer je namelijk een risico om een boete van minimaal € 400,- te krijgen als je niet verzekerd bent.

Aanvullende verzekeringen

Naast de basisverzekering kun je de scoot ook aanvullend verzekeren. Er zijn legio mogelijkheden in aanvullende scooterverzekeringen. Bijvoorbeeld wanneer je ook schades aan je eigen scooter wil laten dekken of dat je een vergoeding wil wanneer je scooter is gestolen. Het is wel meer dan logisch dat je meer betaalt wanneer je voor een aanvulling kiest. En de premie wordt alsmaar hoger wanneer je voor meerdere aanvullende verzekeringen kiest. De belangrijkste tip die we kunnen geven is om goed na te denken over wat je nodig hebt en welke verstandige keuzes je kunt maken. Want het is natuurlijk zonde wanneer je jezelf oververzekerd en teveel betaalt. Anderzijds is het ook zonde wanneer je niet aanvullend verzekerd bent terwijl je het misschien wel nodig hebt. Dan ben je ook duur uit, omdat je dan zelf opdraait voor de eventuele kosten.

Kan iedereen scooterverzekeringen afsluiten?

Ja en nee. Iedereen kan en mag scooterverzekeringen afsluiten, maar alleen als je de leeftijdsgrens van 16 jaar bent gepasseerd. Je mag immers ook pas vanaf 16 jaar op een scooter rijden. Minderjarigen moeten vaak wel een ouder om toestemming vragen en laten meetekenen. Dat verschilt per maatschappij. Er zijn ook bepaalde maatschappijen die een minimaal leeftijdsgrens hanteren die hoger ligt dan 16 jaar. Terwijl er ook verzekeringsmaatschappijen zijn die meer geld vragen voor de verzekering als je een jonge bestuurder bent.

Wat kosten scooterverzekeringen?

Op de vraag wat scooterverzekeringen kosten is geen eenduidig antwoord te geven. Basisverzekeringen kosten enkele euro’s per maand terwijl de meest uitgebreide verzekeringen wel € 80,- per maand kunnen kosten. Dat is per maatschappij afhankelijk. Maar er spelen meer factoren mee die de uiteindelijke premie bepalen. Denk aan leeftijd, de type scooter die wordt verzekerd en welke aanvullende verzekeringen je afsluit. Zo kan een jonge bestuurder bij een bepaalde verzekeringsmaatschappij een stuk duurder uit zijn dan iemand die ouder is en exact dezelfde verzekering wilt afsluiten. Dan wordt er puur gekeken naar leeftijd en het is nu eenmaal een feit dat het risico op onverantwoord gedrag bij jongeren hoger is dan bij ouderen. Terwijl dat in praktijk natuurlijk ook net zo goed andersom kan zijn, maar dat is altijd een discussiepunt.

Wat te doen bij schade

Nu ben je voorzien van scooterverzekeringen en je bent lekker aan het rondrijden op je scooter. Toch gebeurt het onverwachte. Je raakt betrokken bij een aanrijding of een ongeval en er is sprake van schade. Dan is het goed om te weten wat je moet doen. Op dat punt vul je het Europees schadeformulier in. Het formulier krijg je vaak als hard copy wanneer ook je groene kaart naar je wordt opgestuurd. Overigens ben je ook altijd verplicht om de groene kaart bij je te hebben. De beste tip die we kunnen geven is om de papieren bij elkaar te houden. Na het invullen van het formulier krijgen de betrokkenen een kopie en stuur je het formulier op naar je verzekeringsmaatschappij. In extremis komt de politie ter plaatse in het geval van ernstige en verhitte discussies of wanneer het een ernstig ongeval betreft. Het is niet gebruikelijk om direct de politie in te schakelen wanneer er sprake is van een ongeval waarbij beide partijen er zonder kleerscheuren vanaf zijn gekomen en wanneer het ook onderling kan worden opgelost.

De extra tip die we willen geven is om altijd het Europees schadeformulier in te vullen en de verzekeringsmaatschappij in te schakelen. Soms willen betrokkenen het afdoen met bijvoorbeeld het delen van telefoonnummers en om het zonder de tussenkomst van een verzekeringsmaatschappij te regelen. Hoe aantrekkelijk of lief het ook klinkt, het kan net zo goed een truc zijn van iemand die onder zijn verantwoordelijkheden probeert uit te komen. Mensen die vaak niet verzekerd zijn proberen op deze manier een situatie op te lossen terwijl dat niet slim is.

Verzekering stopzetten

We hebben nog een tip met betrekking tot scooterverzekeringen. Op het moment dat je een scooter verkoopt of wanneer die total loss is verklaard, moet je zelf de verzekering stopzetten bij de verzekeringsmaatschappij. Dit gaat niet automatisch. Met als gevolg dat je gewoon je premies blijft betalen tot het moment de verzekering wordt opgezegd. Houdt hier dus rekening mee wanneer je niet meer beschikt over je scooter en voorkom extra kosten. Die je wellicht goed kunt gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe scooter of wanneer je wil overstappen naar de auto. Bij Alpina Online Verzekeringen kunnen ze je van verschillende verzekeringen voorzien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *